Kripto Para Birimi Nedir?

  • 20 Nisan 2024
  • 214 kez görüntülendi.
Kripto Para Birimi Nedir?

Kripto, Bitcoin, Ethereum ve diğer para birimleri yatırım yapma, bankacılık ve para kullanma biçimimizde devrim yaratıyor.

Özünde kripto para, genellikle internet üzerinden kullanılmak üzere tasarlanmış, merkezî olmayan dijital para birimleridir. 2008 yılında piyasaya sürülen Bitcoin, ilk kripto para birimidir ve hâlâ en büyük, en etkili, en tanınmış kripto paradır. O zamandan beri geçen on yıl içinde, Bitcoin ve Ethereum gibi diğer kripto para birimleri hükümetler tarafından basılan paraya dijital bir alternatif sundu.

Kripto para blok zincirleri, bankaların bilançosuna veya defterine benzer. Her para birimi, bu para birimini kullanarak yapılan her işlemin sürekli olarak yeniden doğrulanan kaydını içeren kendi blok zincirine sahiptir.

Banka defterinden farklı olarak kripto blok zinciri, dijital para biriminin tüm ağının katılımcıları arasında dağıtılır.

Zincir hiçbir şirket, ülke veya üçüncü tarafın kontrolü altında değildir ve herkes zincire katılabilir. Blok zinciri, on yıllardır gelişen bilgisayar bilimi ve matematiksel yeniliklerle son yıllarda mümkün hâle gelen, çığır açan bir teknolojidir.

En önemlisi, kripto para birimleri bireylerin varlıkları üzerinde tam kontrol sahibi olmalarını sağlar.

Gizlilik

Kripto para ile ödeme yaparken satıcıya gereksiz kişisel bilgiler vermenize gerek yoktur. Bu da finansal bilgilerinizin bankalar, ödeme hizmetleri, reklam verenler ve kredi derecelendirme kuruluşları gibi üçüncü taraflarla paylaşılmasına karşı korunduğu anlamına gelir. İnternet üzerinden hassas bilgilerin gönderilmesi gerekmediğinden, finansal bilgilerinizin tehlikeye girmesi veya kimliğinizin çalınması riski çok azdır.

Güvenlik

Bitcoin, Ethereum, Tezos, Bitcoin Cash dâhil olmak üzere hemen hemen tüm kripto para birimleri, sürekli olarak kontrol edilen ve büyük miktarda bilgi işlem gücü ile doğrulanan, blok zinciri adı verilen teknoloji kullanılarak güvence altına alınır.

Taşınabilirlik

Kripto para birimi varlıklarınız finansal kurumlara veya hükümetlere bağlı olmadığından, nerede olduğunuz ve küresel sistemin ana aracılarına ne olduğundan bağımsız olarak her yerde tarafınızdan kullanılabilir.

Şeffaflık

Bitcoin, Ethereum, Tezos ve Bitcoin Cash ağlarındaki her işlem, istisnasız olarak kamuya açık şekilde yayınlanır. Bu da işlemlerin manipülasyonuna, para arzını belirlemeye veya oyunun ortasında kuralları değiştirmeye yer olmadığı anlamına gelir.

Geri Alınamama

Kredi kartıyla yapılan ödemelerin aksine, kripto para ile yapılan ödemeler geri alınamaz. Satıcılar için bu, dolandırılma olasılığını büyük ölçüde azaltır. Müşteriler için ise kredi kartı şirketlerinin yüksek işlem ücretleri için yaptıkları başlıca argümanlardan birini ortadan kaldırarak alışverişi daha hesaplı hâle getirme potansiyeline sahiptir.

Güvenlik

Bitcoin’e güç veren ağ bugüne kadar hiç hacklenemedi. Kripto para birimlerinin altında yatan temel fikirler onları güvenli hâle getirmeye yardımcı olur: Sistemler izin gerektirmez ve çekirdek yazılım açık kaynaklıdır, yani sayısız bilgisayar bilimcisi ile kriptolog, ağları güvenlik ve diğer tüm açılardan inceleme fırsatı bulmuştur.

Kripto para birimi neden finansın geleceğidir?

Kripto paralar geleneksel bankacılık sistemine ilk alternatiftir ve önceki ödeme yöntemleri ile geleneksel varlık sınıflarına göre güçlü avantajlara sahiptir. Onları Para 2.0 olarak düşünebilirsiniz. İnternete özgü yeni bir para türü olması sayesinde değer alışverişinde bulunmanın dünyada şu ana dek var olmuş en hızlı, en kolay, en ucuz, en güvenli ve en evrensel yol olma potansiyeline sahiptir.

Kripto para birimleri, mal veya hizmet satın almak için kullanılabilir veya bir yatırım stratejisinin bir parçası olarak tutulabilir. Ancak herhangi bir merkezi otorite olmadığı için onlar tarafından manipüle edilemez. Bir devletin başına ne gelirse gelsin, kripto paranız güvende kalacaktır.

Kripto para birimleri, insanların dünya çapında ekonomik özgürlüğünü genişletmek için benzersiz fırsatlar yaratıyor. Dijital para birimlerinin sınır ötesi olması, vatandaşlarının finansal işlemlerini sıkı bir şekilde kontrol eden ülkelerde bile serbest ticareti hızlandırır. Enflasyonun önemli bir sorun olduğu yerlerde kripto para birimleri, tasarruf ve ödemeler için işlevsiz itibarî para birimlerine alternatif olabilir.

Daha geniş bir yatırım stratejisinin bir parçası olarak kripto paraya çok çeşitli şekillerde yaklaşılabilir. Bir yaklaşım, 2008 yılında değersizken bugün binlerce dolar değerine gelmiş olan bitcoin gibi bir kripto satın almak ve saklamaktır. Bir diğeri ise, dalgalanma yaşayan kripto para birimlerini alıp satarak daha aktif bir strateji geliştirmektir.

Riski en aza indirmek isteyen kripto para meraklısı yatırımcılar için bir seçenek, ABD dolarının değerine 1:1 olarak sabitlenmiş USD Coin olabilir. Geleneksel para biriminin istikrarı ile kriptonun hızlı ve ucuz uluslararası para transferi gibi faydalarını bir arada sunar. USDC’ye sahip Coinbase müşterileri ödül kazanabilirler. Bu da onu geleneksel tasarruf hesabına cazip bir alternatif hâline getirir.

Not; Bu Bir Yatırım Tavsiyesi Değildir. Bilgi Amacıyla Yayımlanmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ