SON DAKİKA

Kripto Bizde

Kamu Bankaları Nedir?

Kamu Bankaları Nedir?
Bu haber 11 Ekim 2022 - 19:13 'de eklendi ve 419 views kez görüntülendi.

Bir önceki yazımızda öğrencilere kredi kartı veren bankalar konusunda sizleri aydınlatmaya çalışmıştık. Bu yazımızda devlet bankaları olarak da adlandırılan devlet bankaları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Kamu bankaları; bankacılık işlemlerinin gerçekleştirildiği, özel bankalardan farkı olmayan bankalardır. Devlet bankaları olarak da adlandırılan bu bankalar, birçok kişinin merak konusudur. Hangi bankanın kamuya ait, hangi bankanın özel bankalardan olduğunu, çoğu kişi karıştırabilir.

Kamu Bankaları Nedir?

Özel bankalara göre, bankacılık işlemlerinde daha düşük oranlı faiz uygulayarak, tüketicilere daha uygun şartlarda hizmetler sunan Kamu bankaları; devlet nezdinde hizmet veren bankalardır. Devlet sermayesi ile kurulan ve devletin yönetimi altında bulunan bu bankalar, hemen herkesin tercih ettiği bankalardır. Ülkemizde devlete bağlı olarak hizmet veren 6 devlet bankası bulunur. Bu bankalar içinde bulunan Ziraat Bankası, Katılım Bankacılığı ile de birçok kişinin tercihleri arasındadır.

Kamu Katılım Bankaları

Ülkemizde en çok tercih edilen Kamu katılım bankaları arasında Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası bulunur.  İçlerinde en eski olan Ziraat Bankası, Osmanlı dönemine dayanan tarihiyle, en köklü devlet bankaları arasında yerini alır.

Ziraat Bankası

Ziraat ve tarım alanında finansman sağlayan bankalardan biri olan Ziraat Bankası, düşük faiz oranları ile birçok kişinin tercihleri arasında yer alır. Ziraat Katılım olarak hizmet veren bankanın faiz oranları oldukça iyidir. Konut kredi için % 0.64, ihtiyaç kredisi için %1.05 ve taşıt kredisi için % 0.49 ila %0.69 oranında faiz uygular. Bunun yanında bireysel kredileri, çiftçilere özel krediler de yine en uygun faiz oranlarıyla sunulur. Bankanın Türkiye genelinde 1785 şubesi bulunurken, dünyanın 18 ülkesinde de hizmet sunar.

Türkiye Kalkınma Bankası

Ülkemizde hizmet veren Kamu bankaları arasında yer alan Türkiye Kalkınma Bankası, 1975’li yıllarda Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası olarak kuruldu ve hizmetlerine başladı. Kalkınmanın sürdürülebilir olması amacıyla kurulan banka, dış kaynaklı kurumlarla görüşmeler ve anlaşmalar yapıyor.

Vakıfbank

Sadece ülkemizde değil, Kıbrıs başta olmak üzere Almanya, Bahreyn, Amerika, Avusturya ve Irak’ta da şubeleri olan Vakıfbank, düşük faizleri bulunan bankalarımızdandır. Tam olarak devlet bankası olmasa da %25 oranıyla halka açık, %17 oranıyla bazı devlet bankalarıyla işbirliği içinde olan bankanın %58 oranı devlete aittir. 1954 yılında Adnan Menderes döneminde kurulan banka, günümüzdeki uygun faiz oranlarıyla da oldukça tercih edilen bankalar arasındadır.

Türk Eximbank

Türkiye İhracat Kredi Bankası olarak da bilinen Türk Eximbank, 1987 yılında kurularak, ihracatı artırma adına kurulan yatırım bankalarımızdan bir tanesidir.

Halkbank

Tıpkı Vakıfbank gibi %51’i devlete ve %49 oranıyla halka açık olan Halkbank; kobi kredileri sağlar. Hibe yanında faizsiz kredi konusunda da birçok kişinin ihtiyacına yetişir. Kamu bankaları arasında yer alan Halkbank ile; konut kredisi, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi gibi birçok farklı kredi, uygun şartlarda sunulur. Mevduat hesaplarına yüksek faiz oranları sunulan bankada; %0.49 taşıt ve ihtiyaç kredisi, %0.64 konut kredisi faizi bulunur. Halkbank 1933 yılında hizmet vermeye başlamış ve özel bankalara da yol göstererek, uygun faizlerle sanayi ve ticarete de katkı sağlar.

İller Bankası

İl Özel İdareleri ve Belediye gibi kamu kuruluşlarına kredi desteği sunan İller Bankası, İlbank A.Ş. olarak bilinir.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA